Historia

Vilka är vi?

Vi var tre kollegor i Stockholm som fattade tycke för Blues i samband med en match, BCFC - Manchester City på tiden då "Svennis" var manager i bortalaget (säsongen 2007/2008). Med Super Seb Larsson i toppform, ett St. Andrew´s med sina fantastiska fans och Royal George´s (en av supporterpubarna) genuina atmosfär som vi tillbringade någon timme före och efter match gjorde starkt intryck! Att vi vann med 3-1 gjorde ju inte tillfället mindre minnesvärt.

Idag är kopplingen till klubben och staden stark.

Under åren har vi haft möjlighet att träffa managerteam, spelare och ansvariga i klubbens administration. Även hedersordföranden Mike Wiseman har vi haft förmånen att vid flertal tillfällen träffa och etablera kontakt med.

I december 2010 uppstartades Birmingham City FC Swedish Supporters Club och bildades formellt 14 maj 2011, för att sedan bli etablerad som officiell supporterklubb i augusti 2011.

Första årsmötet The Anchor, Birmingham, maj 2011

Vår flagga vilken ofta ses på läktaren (Tilton Road) då vi är på plats, erhöll supporterklubben innan den var etablerad, från ett troget fan i Birmingham. På flaggan var "Svenska Blues" skrivet. Det var givet att detta skulle bli klubbens tilltalsnamn.

I våra stadgar omnämns att lyfta fram kunskap och intresse inte bara för fotbollen utan även för det brittiska samhället och dess kultur. Det innebär bland annat att resorna till England ofta kombineras med diverse andra aktiviteter som utflykter till sevärdheter i och omkring Midlands. Fotbollens kulturella vikt och den underbara gemenskap som präglar ett lag och dess fans, vilket är kännetecknande för just Blues, är basen i verksamheten.

Detta har gjort att kontaktnät och mycket nära vänner erhållits i Birmingham. Till fotbollsklubben har viktiga och goda kontakter etablerats tack vare supporterklubbens engagemang och officiella status. Detta underlättar och möjliggör bland annat tillhandahållanden av biljetter då vi genomför gemensamma resor (exempelvis sista hemma matchen).

För biljetter hänvisas du annars i första hand till bcfc.com. Glöm inte att skaffa ett eget klientkonto, som du registrerar din biljett på (nödvändigt även vid gemensamma inköp).
Notera att bokningshistorik kan behövas för vissa matcher.

Höjdpunkter hittills har givetvis varit att på plats få uppleva Blues största framgång, vinsten i Ligacupen på Wembley 2011 samt det framgångsrika Europa League-spel som följde. Uppskattat var också den första större gemensamma resan till Birmingham då vi var 14 stycken lyriska resenärer till säsongsavslutningen mot Fulham maj 2011. 

Gemensam resa Blues-Fulham, maj 2011
Fulham borta Craven Cottage, februari 2015

Säsongsavslutningen 2013/14 hemma mot Leeds då vi var ett tjugotal svenska Bluenoses på plats glömmer vi heller inte. I samband med besöket var hela gänget inbjudna till en stadium tour, exklusivt för oss!

Från och med 2011 har vi funnits på plats vid ett tiotal matcher per säsong, hemma och borta inklusive ute i Europa. Inför säsongen 2012/2013 besökte vi lagets träningsläger i österrikiska Bad Häring och såg träningsmatchen mot Borussia Mönchengladbach i München!

Vid säsongsavslutningen 2011/2012 i samband med sista hemmamatchen i maj 2012 överräcktes för första gången "Svenska Blues Award" till säsongens spelare. Det gick till David Murphy (vänsterback) som vi menade hade gjort enorma framsteg och vid flera tillfällen utmärkt sig på mycket positivt sätt inklusive några viktiga mål.

På Svenska Blues tänker vi oss att syftet skall vara av supportkaraktär där tillhörighet med gemensamma träffar och resor är den röda tråden likaså att delge kunskap, reseinfo, tips, reseberättelser och aktivitetsinfo ska kommuniceras till supporterklubbens medlemmar.
För nyhetsartiklar, matchreferat och resultat hänvisas till andra kanaler. Däremot avser vi att kommunicera betraktelser och klubb-/lagsummeringar med jämna mellanrum till våra medlemmar.

Stadium tour St. Andrew's, april 2014