30 augusti-2 september 2019

En resa med historiska inslag 2019/20

Två medlemmar i Svenska Blues åkte till Birmingham för att se Birmingham-Stoke den sista augusti. Jag kom tidigt på fredag så jag åkte direkt till Wast Hills (Birminghams träningsanläggning, som ligger en knapp timmes bussresa från centrum) och såg U-23 laget rättvist slå Ipswich med 2-0. Det var extra kul eftersom flera A-lags aktuella ungdomar (och något äldre) var med och spelade. Det fanns många lovande spelare på plan.

Odin Bailey (10), en av U-23 spelarna som spelat i A-laget

Barry Fry

Efter att ha checkat in på Rowton hotel var det dags för ”An Evening with Barry Fry”, på Working Mens Club i Boardsley. Barry Fry var manager i Birmingham 1993-1996, och förmodligen den roligaste Blues haft någon gång. Han var mycket populär trots att det inte gick så bra.

Barry berättade historier och skrönor från tiden i Birmingham och andra klubbar. Bland annat var det under en period då Blues hade många förluster på raken, som en man knackade på och sa åt Barry att det inte var hans fel, utan att det berodde på en förbannelse som ”zigenare” längre tillbaka i tiden lagt på klubben. Mannen kände en rom, som träffade och informerade Barry om att han kunde bryta den, genom att pinka i alla fyra hörnen på fotbollsplanen. Barry, som var lite desperat, gjorde detta. Om resultaten förändrades eller ej framgick inte av historien.

Fry är en riktig entertainer och en speciell karaktär, det var en kul kväll.

Barry Fry skrev autografer efteråt

Matchdag

lördag mötte jag och Jakob, som kom senare på fredagskvällen, upp vänner på Wellington, en pub i centrum av staden. På vägen till St. Andrew’s hann vi med någon pint till och lite pizza (Dig Brew).

Stämningen var god innan matchstart, Stoke ligger nära Birmingham så det är nästan lite lokalderby. Första halvlek var dålig, varken Birmingham eller Stoke imponerade. 0-0 såg ut som ett mycket möjligt resultat. Andra halvlek fortsatte utan att Blues skapade något. Plötsligt gjorde Stoke mål i 56:e minuten och då kändes det som att det var kört. Men Birmingham tände till och kom igen. På ett fint inlägg tryckte Jutkiewizc in 1-1 med huvudet i 73 minuten och tre minuter efteråt fick vi vara med om ett historiskt ögonblick. Jude Bellingham, 16 år, som hoppat in tidigare i matchen, sköt in 2-1 och blev därmed Birminghams yngsta målgörare genom tiderna, dessutom i sin hemmadebut! Tidigare i augusti hade Bellingham även blivit Blues yngsta spelare när han debuterade i A-laget. Trevor Francis hade förra rekorden från början av 1970-talet. Efter den vändningen blev det ett väldigt tryck på läktarna. Resultatet stod sig och vi gick lyckliga därifrån till The Spotted Dog i Digbeth där eftersnack som vanligt brukar ske.

Jude Bellingham gjorde sitt första mål
The Spotted Dog

Lite senare på kvällen åkte vi till Merrymaid i Moseley, en pub känd för god indisk mat. Jag valde hot Vindaloo, och den var HOT!

Black Sabbath

Jakob och jag startade söndagen med att besöka Birmingham Museum and Art Gallery och utställningen ”Black Sabbath 50 Years”. Där man kunde följa deras uppgång och framgång. Ozzy, Tony Iommi, Geezer Butler och Bill Ward anses vara de som skapade Heavy Metal. Bandet har sålt mer än 75 miljoner skivor över hela världen. Birmingham är mycket stolt över bandet vars medlemmar kommer från förorten Aston i norra Birmingham. Det är antagligen det bästa som kommit från därifrån. Aston är väl annars känt för ett medelmåttigt fotbollslag.

Old Firm

Efter denna kulturhistoria mötte vi upp vänner för en söndags-pint på Wellington innan vi avslappnat roade oss med lunch-fotboll, Premier League och Old Firm (Rangers-Celtic), på Head of Steam och Pint Shop, pubar i centrum av Birmingham.

Head of Steam är en trevlig pub
Likaså Pint Shop

Jakob tog buss till flygplatsen i Manchester på söndagseftermiddagen. Jag, som inte skulle åka förrän dagen därpå, slank in på Lamp Tavern på vägen till Rowton hotel, där jag bodde. När man kommer in på Lamp Tavern känns som tiden stått stilla. Samma personer sitter på samma platser som förra gången,( och förrförra).

När jag hälsade från vår Svenska Blues ordförande, så blev Eddie Fitzpatrick så glad att han bjöd på första Guinnessen.

Hemresa

Innan jag tog bussen till Stansted på måndag eftermiddag så promenerade jag runt i city och handlade lite i Bullring. Jag kunde summera en mycket trevlig weekend i Birmingham och en VINST!!!

Reklam för Peaky Blinders "hemma" i Digbeth

Som vanligt finner du fler bilder på Svenska Blues’ Instagram

Keep Right On!!!
Eric